Ramazan'a Hazırlık Sahur, İftar

23 Şubat 2024 11:10 Elazığ Seyyah Uluslararası Öğrenci Derneği 155

Kıymetlimiz, on bir aydır özlemini çektiğimiz Ramazan ayı kapımıza kadar geldi. Bu çok kıymetli misafir henüz kapıdan girmeden, bu ayın en kıymetli amellerinden birisi olan oruç ibadetini en güzel şekilde yerine getirebilmek ve bununla beraber beden sağlığımızı da korumak ve ve arındırmak için bazı ilkelerden bahsedelim.


 Ramazan’da sahuru oldukça hafif yapın. Eğer sahurdan sonra uyumak zorundaysanız sudan başka bir şey tüketmemeye çalışın. Çünkü sindirim süresi olan 1,5-2 saati uyanık beklemeden geçireceğiniz bir gün için; sahurda yiyeceğiniz her şey gün içinde gaz, karın ağrısı olarak size dönecektir.
Sahurda yeşillik, protein ve yağ ağırlıklı hazırlık yapın. Zeytinyağlı salata, yoğurt, yumurta gibi besinler sahur için uygundur. Bu besinler sindirilirken vücut su dengesini koruyacakları için hem sizi susuz bırakmazlar hem de kan şekerini ılımlı etkileyecekleri için uzun süre tok kalmanızı sağlarlar. Sahurda börek, tatlı, bol ekmek gibi karbonhidratlardan sakınmaya çalışın. Ne kadar karbonhidrat, o kadar susamak demektir. Karbonhidratlar sindirilirken vücuttan su tüketirler ve aynı zamanda kan şekerini hızlı yükselttikleri için insülini fazla uyarırlar. Bu da kan şekerini tekrar hızlıca düşürür ve kısa süre içinde tekrar sizi acıktırır.

“Sahurda ne kadar sulu şeyler tüketirsem ya da su içersem gün içinde o kadar suya ihtiyacım azalır” gibi bir düşünceniz varsa yanılıyorsunuz. Sahurda içtiğiniz bol su, sahurdan sonraki süreçte vücuttan hızla atılır. Böylece günün ilk saatlerini sürekli tuvalete gidip gelmekle geçireceğiniz gibi gün içinde de susamaya devam edersiniz.
Gün içindeki acıkma tamamen beynin fizyolojik sinyalleri ile alakalıdır. Beyin, kendini kişinin beslenme rutinine göre ayarlar ve saati geldiğinde mideye uyarı yollayarak önceden asit salınımı ile hazır etmek ister. Her gün öğle yemeği yiyen birinin midesi o yüzden benzer saatte kazınır ve açlık hissi oluşur. Bu nedenle bedenini sık yemeye alıştıran, karbonhidratlara alışkın olan kişiler Ramazan’ın ilk günlerinde zorlanırlar. Ancak üç-beş gün içinde kazanacakları yeni rutini ve beynin bu yeni sağlıklı alışkanlığını korumak için çaba göstermeliler. Özellikle iftardan sonra çok dikkat etmeliler.

İftarda ağır beslenmek, karışık yemek, acele ile çiğnemeden yutmak, yemek sırasında gereğinden fazla su içmek, ekmek ve diğer karbonhidratlara aşırı derecede yüklenmek; gün içi kazanımlarımızı korumak yerine sindirim sistemimizi ve özellikle karaciğerimizi oldukça yoracaktır.

Tüketim toplumu haline geldiğimiz için akşama kadar boş duran boğazlarımıza iftardan sonra yüklenme gereği hissediyoruz. Halbuki iftar bittiğinde beslenmeyi kesmek ve sindirim sistemimize sindirim için süre tanımamız gerekir. Hele ki dolu mide ile uyumak, sindirimin tamamlanamamasına ve besinlerin çürüyüp gaza dönüşmesine neden olur.

İftardan sonraki yanlış beslenme alışkanlıkları hem orucun detoks etkisini yok etmekte, hem ertesi günkü orucun rahat tutulmasına engel olmakta hem de birçok sağlık problemine neden olabilmektedir. Tabi ki sıvı gıdalar ve başta da su içimi iftardan sonra önemlidir ancak tatlı, abur cubur, kuruyemiş gibi gıdaları iftarla birlikte kesmek gerekmektedir.
Ramazan bir arınma ayıdır. Öncelikle ruhen sonra da bedenen arınmak bu ayın amaçları arasında olmalıdır. Ramazan sadece oruç ayı değildir, öncelikle Tevhid üzere Allah’a (azze ve celle) yakınlaştıracak salih amellerin oldukça kıymetli olduğu bir aydır. Öncelikle mânen sonrasında ise bedenen en güzel şekilde hazırlıklarımızı tamamlayarak girebilmek duasıyla.

Dr. Bekir TOK twitter sayfasından alıntılanmıştır.

Yorum Ekle

İlk Yorumlayan Siz Olun!

YENİ GALERİLER

Elazığ Seyyah Uluslararası Öğrenci Derneği

Elazığ Seyyah Uluslararası Öğrenci Derneği'ne ait kurumsal bilgilerin, proje, çalışmalar ve etkinliklerin yer aldığı kurumsal web sitemiz.

Elazığ Seyyah Uluslararası Öğrenci Derneği

İzzetpaşa Mah. Şehit Hasan Sabri Sk. Güç Apartmanı No:3/4 ELAZIĞ
23100 Merkez / Elazığ

Dernek Yazılımı: Medya İnternet™ - Dernek Sitesi Kulga © Tüm Hakları Saklıdır.