Bayram AYAZ
Üstü Taralı Bölgelerde Yaşamak
İnternette görsel arama sayfasına, Berlin, Paris, Lizbon, Londra ve Brüksel yazdığınızda bayındır şehirler karşınıza çıkar. Teknik gelişmeler, finans haberleri, gelişmiş ülke fotoğrafları, futbol ve faşingler; kısacası içerikte sosyal refah vardır. İnternet arama sayfasına, Los Angeles, Chicago, New York ya da Florida yazdığınızda yine güzel şeylerle karşılaşırsınız. Gökdelenler bütün ihtişamıyla görsellerde belirir. Ragbi, golf sahaları, gülümseyen obez insanlar ve markalar sıralanır biteviye. Kalkınma kriterlerine eklenen, iki yüzyıllık sömürü hasılatını seyre koyulursunuz. Bilim, ileri düzeyde eğitim, akıl dolu yönetimsel uygulamalar ve çıtası yüksek ekonomik veriler alırsınız.
Görsel arama kutucuğuna, Halep, Humus, Bağdat, Şam ya da Gazze yazdığınızda fotoğraflar birden değişir. Zaman değişmemiştir, sıralananlar tarihi fotoğraflar değildir. Resimlerde patlama sonrası gökdelen gibi yükselen dumanlar vardır. Bu fotoğraflarda yerde yatan, kaçışan insanlar ve arka fonda yıkık binalar görürsünüz. Bir yemek kabı etrafına burnu akan çocuklar toplanmıştır. Üzerlerinde ucuza alınmış kıyafetlerle, kimi zaman serzeniş, kimi zaman duaya kalkmış elleriyle anneler sıralanır sayfalarda. Bir baba vardır başka bir resimde; siperde “ateş etmeyin" diye işaret vermesine rağmen canına kıyılan çocuğu kucağına yığılmıştır.
Arama motoruna Peşaver, Kahire, Sana ve Hartum yazdığınızda bu kez yoksul insan manzaraları çıkar karşınıza. Kısalmış ve biçimi bozulmuş elbiselerle dolaşan insanlara rastlarsınız. Marka giymek onların gündemin uğramaz. Görsel sayfada bu yerleşim yerlerine ait insan manzaraları, uygar! dünyanın yüzyıllarca gerisini hatırlatır. Toplu taşıma araçları çeyiz sandığı gibi eski ve süslüdür. Resimlemiş ve bir araç olmanın ötesine taşımış gurebayı görürsünüz. Her şeye rağmen batılılar kadar hayattan şikayet etmezler.
Bir bölge düşünün ki çocuklar kaosun kucağında dünyaya göz açıyor. Her bebeğe yönelik sevecen yaklaşımlarla birlikte namlularda uzanıyor. Bir çocuk dünyanın hiçbir yerinde bu kadar hasım ilan edilmiş değil. Yeryüzünde bir kurban gibi dolaşırlar, adlarının önemi yoktur. Bir demografik bilgidir varlıkları. Led ekranlara, ateş ve barut arasında, bedenleri üzerine çöken metal ve barut haberleri yansır.
Dünyanın kuzey bölgelerinde yaşayan toplumların çıtası yüksek yaşamları vardır. Özellikle kuzeybatı ülke yönetimleri, vatandaşını refah içinde yaşatmak için çalışırlar. Bu ülkelerde her birey özeldir, ayrıcalıklıdır. Bu insanların fiziksel ve psikolojik yapıları kırılgandır, bu nedenle geniş önlemler alınır. Uzmanlar kılı kırk yararak araştırma yapar sonuçlarını kamuoyu ile paylaşırlar. Mesela ölüm ve şiddet kareleri, çocukların ruhsal yapılarını olumsuz etkilediği gündeme gelir. Anne ve babalar, çocuklarını şiddet içerikli görsellerden uzak tutarlar.
Kuzeyli yönetimlerin vatandaşları için aldıkları başka önlemlerde vardır. Bunlardan biri de, dünyada virüs gibi yaşayıp, refah toplumları için risk taşıyan kötüleri yok etmektir. Kasteden bir kötü yoksa yeni kötüler icat edilir. Kötü ilan edilen yeni tehdit Müslümanlardır. İslam dünyasında bütün yönetimler güdümlenebilir olmalıdır. Bu nedenle şiddet ve komplolarla etkisiz hale getirilmelidirler.
Seküler kafa, bir kısım kuzeybatılı ülkelerin refahı için bilimi seferber ederken, güneyli ve doğulu ülkeler için bilim, toplu imha tekniklerine dönüşür. Teknik ilerleme kuzey insanları için tıp, mühendislik ve kalkınma olurken, güney bölgelerinde, konvansiyonel, kimyasal ve nükleer yok etme teknikleridir. Dünyanın şiddet haritası bu şekilde ortaya çıkar. Ateş hattını haritaya kalemle taradığınızda, bu bölgelerde Müslüman halklar yaşar…